Veckans filosofiska tanke

Vecka 20 Tiden

Detta är en av de kameror som jag ska använda mig av i sommar. Det är en Zeiss Ikon Ikonta från början på 50-talet. Den laddar jag med film och då kan jag ta 8 bilder på filmen. När den är slut lägger den i frysen och framkallar den framåt hösten. Någon enstaka gång kommer jag att framkalla den inom en vecka. Detta är en stor skillnad mot dagens digitala kameror där man ser den färdiga bilden direkt. Jag tycker det är en symbol för den tid vi lever i, allt ska gå fort, nästan blixtsnabbt. Tid för att vänta och tänka igenom saker och ting blir allt mer sällsynt. Tacka vet jag den långsamma rytmen i tillvaron. Min gamla kamera påminner oss om detta.

Vecka 19 Nu är det gullvivornas tid. De allra flesta är gula men det finns även röda. Jag tänker på orden gull och viva. Av det gjorde jag en alldeles egen tolkning, helt ovetenskaplig, men därför lite roligt. Gull tänker jag mig betyder guld och viva står för livet. Då blir guldliv det nya namnet eller en ännu yvigare variant, livets guld. Då får vi tänka oss att det som i livet är roligt och meningsfullt är livets guld. Självklart är det olika för alla, men när du ser en gullviva så tänk på vad som är livets guld för just dig.

Vecka 18 solen

Utan solen skulle mörker och tystnad råda. Vi kan alla enas om att solen är alltings yttersta drivkraft som ger ljus och liv. Den är så stark så tittar vi rakt in i den så blir vi blinda. På våren gillar jag att använda solen till att bränna in mitt namn. Jag tycker det är fantastiskt att jag kan förminska hela solen som är alltings livgivare till en liten prick. I det här fallet på en piasavakvast. Jag som gillar gamla kameraobjektiv bränner gärna med ett sådant för då ser jag molnen runt solen tydligare. Här använder jag ett objektiv från början på 60-talet.

Vecka 16 Att härma
Många vill vara som någon idol man har. När James Bondfilmerna kom var det nog många som ville vara som 007 och försökte likna några av hans egenheter. Flera ville ha samma frisyr som Beatles, det ser man tydligt på journalfilmer från 60-talet. Unga flickor ville se ut som Twiggy med den trådsmala midjan. I den religiösa sfären förekommer det också. Många vill följa Jesus andra vill följa Buddha. När jag idag tittade djupt in i en pensé tyckte jag den såg ut som solen. Tänk om det är så att penséer vill efterlikna solen! Nog har de lyckats bra med det!

Vecka 15

Jag har en gång varit med i ”Ring så spelar vi”. Slutsiffran 84 och landskapet Halland. Jag ringde och kom alltså med. Det var ren tur alltsammans och ingen skicklighet, bara att lyfta på luren. Hasse Tellmar var väldigt trevlig att tala med. Vi pratade 10,5 minuter, jo jag tog tiden. Svaret på frågan var Dinariska Alperna. Ett namn som jag hade stött på för kanske något år sedan, men som nu kom till nytta. Av detta kan vi lära oss: Det är bra att ha tur och oviktig kunskap kan komma till hjälp när man minst anar det. För presentkortet köpte jag en LP-skiva med jazzmusikern Ove Lind.

Vecka 14 Tomater

Här ser ni en tomat som jag delat på mitten. Den innehåller många frön. Jag tar frö på tomater som jag tycker om, förgror dem och planterar ut dem på sommaren och får fina goda tomater. Tänk om en tomathalva är hela universum och varje frön som är omgivet av något geleaktigt är en vintergata. Fysikern Stephen Hawkin uteslöt inte möjligheten av att det finns flera universum. I så fall kan den andra tomathalvan symbolisera ytterligare ett universum. -Tänk om vår vintergata och jord är ett frö i en gigantisk tomat! I så fall kan vi fråga oss var den tomaten kommer ifrån!

Vecka 13 Elden och kölden
Det sägs då och då att vi lever i en kall värld. Krig som pågår, känslan av meningslöshet, inte känna sig behövd m.m. När jag idag såg tulpanen i trädgården tyckte jag den såg ut som eld; gul och röd. De gröna bladen var frostnupna, ni ser ju froststrimmorna. Efter ett tag kom solen med sin värme, tulpanen slog ut och frosten försvann. Tänk om det funnes en sådan sol som smälter bort krig, meningslöshet och ensamhet. Vet någon var den finns, så tag fram den och låt den skina starkt!

Vecka 30 Ringblomma

Här en bild på en ringblomma. Ända sedan jag var liten har jag tyckt om ringblommor. Ni är säkert många som satt frön och känt glädje över att blommorna blir så vackra. Ringblomman kan användas till mycket som t ex ringblomssalva och ringblomsolja. Vi kan också odla många och sälja dem på torg. Ja vi kan driva ringblomsodling i stor skala på stora fält och säkert tjäna mycket pengar på det. Men då har vi kommit ganska långt ifrån att njuta och känna glädje över den enskilt vackra blomman. Jag tror det var den kinesiske filosofen Lao-Tse som menade att vi ska låta naturen vara orörd för då kan vi njuta av den och slipper att tänka på hur vi ska använda den för våra egna egoistiska syften.