
Vecka 21 Pingst
När Jesus farit upp till himlen kände hans lärjungar sig ledsna och ensamma. Men så plötsligt en dag fick de verklig kraft genom den Helige Anden. Det yttrade sig så att de började tala andra språk och folk runt omkring blev förvånade. Lärjungarna uppträdde som om de var berusade av det söta vin, som det står i en av bibelöversättningarna. De blev hänryckta, som om de befann sig i en annan värld en stund. Därför brukar man kalla pingsten för Hänrycknings Helg. Vi kan kanske känna oss avundsjuka på dem som fick sådan kraft och önska oss själva påfyllning av kraft. Det finns många exempel på hur man kan få enastående kraft. Barn vet säkert om att Bamse blir världens starkaste björn om han äter sin farmors dunderhonung. Beatles sjunger låten ”Till there was you” som handlar om att innan man blir kär i en person hör man inte hur fåglar sjunger eller hur klockor ringer. Men när man blivit jättekär så hör man fåglarnas sång och klockornas vackra klang. Det är verkligen kärlekens hänryckande makt att öppna våra sinnen för allt vackert i världen. Vi kan också sätta oss och titta ut över havet och njuta av att triften blommar. Då kan vi bli milt hänryckta av naturens skönhet. Det finns så klart mängder med sätt att bli hänryckt på. Jag hoppas ni alla hittar något nu i Hänryckningens Tid.

Vecka 20 Himmelsfärd
Nu firar vi Kristi Himmelsfärds Dag. Då kom jag att tänka på kurbitsmålarna i Dalarna som gärna förlade de bibliska berättelserna i miljöer från Dalarna. Jag tänkte, i deras efterföljd, att jag kan förlägga Jesu himmelsfärd från en syrenbuske med en nyutslagen ek i bakgrunden. Så från buskens innersta påbörjas himmelsfärden. Vi, ni och jag, som står och ser på frågar då Jesus om inte vi kan få följa med upp till himlen. -Det får ni, säger han. Han först och vi efter. Vi passerar i ofattbar hastighet den ena vintergatan efter den andra och förundras över att rymden är så stor. Efter ett litet tag är vi framme vid himmelens port. Jesus knackar på och Gud öppnar. -Välkommen tillbaka min son. Nu måste du komma in och berätta allt du varit med om. Jesus frågar då Gud om inte vi kan få följa med in himmelen och se hur där ser ut. -Nej, säger Gud. Ni ska tillbaka till jorden på en gång. För där doftar syrenerna, fåglarna sjunger och fruktträden blommar. Det är en smak av hur det är här himlen och det är inte dåligt. Så passa på att njuta nu av allt som naturen ger er, säger Gud till oss.

Vecka 19 Tiden
Nu är det tiden mellan hägg och syren. Det sägs att det var en skomakare som en gång i tiden satte upp en skylt att han hade stängt mellan hägg och syren. Sedan blev det ju mer eller mindre ett talesätt. Det är i alla fall ett sätt att mäta tiden för det har vi gjort i alla tider. På Sokrates tid sa man i Aten att när bruset på torget är som starkast då är det mitt på dagen. Jag tycker det är ett fint sätt att markera tid. I äldre skrifter brukar man ange tiden med vilken kung som regerade. T ex i Bibeln kan det stå: Under kung Salomos tid… Jag tror att vi alla minns när vi fick vår första klocka och lärde oss den. Vi fick dra den varje kväll som en tidsrutin. Nu för tiden är klockorna riktig avancerade. De kan mäta blodtryck, puls och man kan hålla fram dem i affären och betala med dem. Ja, mycket mer än det kan klockorna. Men nu får ni passa på att njuta av häggen och syrenen och skänka skomakaren en tanke.

Vecka 18 Rytm
Nu håller bokarna på att slå ut. Bladen är skira och vackert ljusgröna. Ni vet väl om att ni nu kan äta bokbladen. De är goda i sig men går också att använda i en vårsallad. När tiden är mogen slår bokarna ut, vitsipporna blommar, fruktträden likaså, fåglarna sjunger i träden och dagarna blir längre. Sedan blir det sommar, höst och vinter. Naturen följer en bestämd rytm och det känns som om naturen har en gigantisk osynlig meteronom som tickar på och anger rytmen. Alla som spelar instrument av något slag borde ha kommit i kontakt med en meteronom. Med dess hjälp vet man vilket tempo tonsättaren vill att musikstycket ska framföras i. Vi kan tänka oss att vi alla ingår i en gigantisk orkester där vi med vårt väsen och själ spelar. Lyssnar vi inåt kan vi höra vilken takt naturen vill att vi ska spela, -egentligen leva i. Gå gärna ut i en bokskog, lyssna på dess rytm och njuta av de goda bokbladen och lär känna din inre rytm.

Vecka 17 Vårvindar
Nu är våren kommen, eftersom det är Valborg idag och imorgon 1 maj. Det är en förändring i naturen som gör detta för oss utan att vi behöver lyfta ett finger. Den tillhör den grupp förändringar som vi inte kan påverka. Vårt åldrande ingår i den gruppen. Skulle vi bestämma oss för att inte åldras alls så hjälper det inte. Naturen tar ut sin rätt. I vårens tid kan det hända att folk blir blixtförälskade. De blir hjälplöst förälskade i varandra utan att kunna stoppa det. Är det månne en naturlag liksom vårens ankomst och åldrandet? Men mycket kan vi ju styra över. T ex så kan vi gå ut i naturen imorgon 1 maj med en kaffekorg med mycket gott i. Nu är det läge att planera i trädgårdslandet. Vad vi ska plantera styr vi över men naturen ser till att det kommer upp ur marken framöver. Jag nynnar i dessa dagar gärna på den vackra vårsången ”Vårvindar friska, leka och viska. Lunderna kring som älskande par.” När jag var yngre spelade jag den på pianot och sjöng till samtidigt. Kanske dags att börja med det igen. Det får bli ett råd till er som läser detta att sjunga, spela och hälsa våren välkommen.

Vecka 16 Segla
Den här bilden tog jag i smyg för ganska många år sedan då jag gick förbi en sommarstuga. Där var ingen hemma så jag gick in på tomten och tog bilden. Som ni ser är det en modell av en segelbåt som står framför ett fönster. Jag tyckte lite synd om segelbåten som bara får stå där och titta längtande ut. Jag tänkte på Gustaf Fröding som i en av sina dikter skriver att han känner sig som en man som sitter bakom galler och ser hur livet pågår utanför. Segelbåtar ska vara ute bland vågorna och vindarna. De är avsedda för det. Människor ska deltaga i livet. De är avsedda för det.

Vecka 15 Tretal
Igår, Annandag Påsk när jag var utanför radiostationen i Grimeton och tog kort på alla påskliljorna tog jag också detta kort. Jag tänkte på begreppet tretal när jag tog bilden. Med tretal är det något speciellt. Ni vet att man säger ”Tro, hopp och kärlek, men störst av allt är kärleken”. I kristendomen är Gud treenig: Fadern, Sonen och Helige Anden. Mitt foto är också ett exempel på tretal. Solen som lyser, de utslagna påskliljorna och radiomasterna. Det går att vidga tanken genom att tänka att först kom solen som väckte liv i naturen och så kom människorna till jorden som den tredje komponenten. Vi bygger märkliga ting, som radiomaster som kan sända budskap över Atlanten. Jag hoppas ni lagt märke till att jag gav er tre exempel som vart och ett innehåller tretal!

Vecka 13 Palmsöndagen
Idag är det Palmsöndagen som firas för att Jesus red in i Jerusalem på en åsna. Mycket folk hade samlats för att se honom och de viftade med palmblad för att hälsa honom välkommen. Jag tänkte jag skulle föra över detta till vårt land. Det är ju en svårighet att få de gamla bibeltexterna att passa in i vår tid som är 2000 år senare. Så åsnan får bli en smålandshäst och palmbladen får bli blad från en ekplanta. Jesus och allt folket får vi lägga till i vår fantasi. Nu inleds Stilla Veckan. Då är det meningen att vi, om vi har möjlighet, ska stanna upp och tänka på existentiella och andliga frågor. Kanske hittar vi svar på våra frågor, kanske inte. Antingen eller så tycker jag det är fint att vi kan ägna en vecka om året till detta.

Vecka 12 Våffeldagen
Idag är det precis 9 månader kvar till juldagen då vi firar Jesu födelse. 25 mars fick den unga flickan Maria beskedet av ängeln Gabriel att hon är gravid och ska föda en son. Det är en vacker berättelse som sätter igång fantasin. Jag undrar vad den unga flickan, runt 15 år gammal, tänkte på under sin graviditet. -Ingen vet. I äldre tider kallades Maria för Vår Fru och idag sa man VårFruDagen. Uttalas det lite slarvigt blir det våffeldagen. -Tur att någon kom på det. Rolig att tänka att Maria kunde bjudit ängel Gabriel på våfflor med sylt och grädde. Jag tror ängeln hade tyckt det var gott och säkert berättat det när han kom tillbaka till himlen efter besöket hos Maria. Som mycket i religionens och filosofin värld har naturligtvis berättelsen om hur Maria blev gravid diskuterats från olika synvinklar. Är berättelsen inte sann är den ju i alla fall vacker. Om den är sann hur ska den då tolkas. Om detta finns det hur mycket som helst att läsa om man är intresserad. Dock tycker jag att just idag räcker det med att äta några goda våfflor och njuta av att våren är på gång.

Vecka 11 Lego och atomer
I Varberg hölls i helgen legoutställningen ”Klossar i Varberg”. Här är en vacker och välbyggd modell av Kallbadhuset. Den är byggd av tusentals legobitar i olika storlekar och färger. Jag vet inte vem som byggt den, för det stod inga namn på någon av alla modellerna på utställningen. Jag blev överraskad av allt som går att bygga med legobitar. Har man en idé, mängder med legoklossar och skicklighet så kan man nog åstadkomma vad som helst. Filosofiskt så tänkte jag på den antike filosofen Demokritos som menar att precis allt som finns är uppbyggt av små odelbara delar, som han kallade atomer. Det gäller oss människor också. Våra kroppar och även våra tankar är helt uppbyggda av atomer. När jag skriver detta är det atomerna i mig som arbetar liksom atomerna i datorn. Vi kan ju fråga oss vem som byggt oss. Väljer vi att kalla atomerna för legoklossar så är vi alla och allt omkring oss gigantiska legokonstruktioner. Men vem som byggt oss vet vi inte. Byggarens namn saknas.

Vecka 9 Förutbestämt?
Denna bild tog pappa på mig när vi kommit iland från en fisketur. Jag hade dagen innan köpt en haspelrulle för 13:- Jag var så ivrig att inviga den. Min mamma, farmor och faster stod på land och tittade. Jag skrek att nu använde jag rullen för första gången och jag kommer att få en gädda. Tänk, jag fick direkt en gädda på första kastet. Ni ser den i min högra hand. Jag kände så klart på mig att jag skulle få napp. Var det för att det var förutbestämt? Är händelser som är av betydelse för oss förutbestämda? Härom råder det så klart oenighet bland många tänkare. Kyrkofadern Augustinus menade att det är förutbestämt vilka som kommer till himmeln och vilka som kommer till stället där det inte finns änglakörer eller harpospel. Detta oavsett hur man lever sitt liv. En intressant tanke. För min del fick jag ju en liten smak av himmelens fröjder då jag drog upp gäddan! -Ni kan ju fundera över om det var förutbestämt att ni skulle läsa denna tanke.

Vecka 8 Fastan
I onsdags var det Askonsdagen som är inledningen till den 40 dagars långa fastan som håller på fram till Påsk. Jag undrar om det finns några nu för tiden som fastar av religiösa skäl och avstår god mat. Jag tror inte de är så många. Jag tänker att man kan ju fasta på olika sätt. Sokrates menade att det finns en röst inom oss som säger hur vi ska leva på ett rätt sätt. Men tyvärr, säger han, finns det många andra röster i oss som drar till sig vår uppmärksamhet. Utöver dessa röster så finns det en mängd yttre omständigheter som riskerar att kväsa den inre rösten. När han gick på torget i Aten brukade han säga ”Se så mycket här finns som jag inte behöver”. Han menade så klart alla saker och diverse krimskrams som splittrar den inre friden och tystar den inre rösten. Så har vi ju det idag med all reklam som sköljer över oss i tidningar och TV. Så ett sätt att fasta i 40 dagar kan ju vara att koncentrera sig på sin inre röst och stoiskt stå emot reklam. Jag tror inte att det viktigaste är att avstå från god mat. T ex köttgryta med gräddsås. Fast inget hindrar att man avstår sådant mat om man tycker det är ett rätt sätt att fasta.

Vecka 7 Änderna
Idag, 15 februari 2023, gick jag utmed Svarta Havet och gladde mig åt att änderna nu kommit tillbaka igen. De har varit borta ett tag. Kanske var de på semester. När jag såg dem kom en av de kortaste dikterna som jag kan för mig: ”In under den tysta blå skuggan, församlar sig popplarna” Dikten heter ”Afton” skriven av Bertil Malmberg 1948. Det finns en märklig passiv rörelse i dikten, popplarna som samlar ihop sig in mot skuggan. I ändernas simmande finns också en rörelse, nästan som om de är på väg någonstans och vi anar trädens skuggor som speglar sig isen. Jag tycker det var så skönt att bara passivt, ja nästan melankoliskt, stå där och bara titta med dikten i bakhuvudet. Det blev en bra mental övning i vår tid där allt tenderar att gå allt snabbare.

Vecka 6 Förändring
Den här bilden tog jag i spegeln när jag var ungefär tio år. Skulle jag ta om samma bild idag vore det svårt att känna igen mig. Jag tänker på Oscar Wildes roman ”Dorian Greys porträtt”. Den unge Dorian låter en konstnär måla ett porträtt av honom. Med åren visar det sig att det är porträttet som åldras medan Dorian inte åldras inte utan behåller sin ungdom. Tänk om spegelbilden med mig hade åldrats medan jag än idag sett ut som en tioåring! För ungefär 15 år sedan tog jag dagligen under två års tid en selfi på mig själv. En viss skillnad märker jag så klar mellan den första och sista selfin. Men mellan dagarna är det ingen skillnad. Ändå åldrades jag fast jag inte märkte det. Filosofen Herakleitos hävdade att det enda som vi med säkerhet vet är att allt och alla ständigt förändras. Så när du har läst detta har du åldrats/förändrats en aning.

Vecka 5 Ljus
Idag tisdag 2 februari är det Kyndelsmässodagen. Ordet Kyndel betyder ljus. Dagen firas till minne av att prästen Symeon i Jerusalems tempel tar Jesus i famnen och prisar Gud. Kyndelsmässodagen är en fest för ljuset som vi får glädja oss över. När jag var 8 år fick jag denna ficklampa. Jag kunde/kan ändra ljuset från vitt till grön och rött. Jag tänker att våra dagar ser så olika ut. När allt är så perfekt det någonsin kan bli då tycker jag de dagarna får symboliseras av det vita ljuset. Vissa dagar är inte roliga, de känns motiga och vi hoppas att det ska bli bättre tider. Det kan symboliseras av det röda ljuset. Har vi gått och längtat efter att livet några dagar ska bli som vi har önskat och allt det slår in, så får det symboliseras av det gröna ljuset. -Jag är glad att jag sparade min ficklampa.

Vecka 4 Bild
Den här bilden tog jag vid ett av mina besök i den antika staden Efesos som numera inte är den blomstrande stad som den en gång var. Den består numera av ruiner, en del i ganska gott skick. Bilden på stenen gillar jag. Den förställer, tror jag, gudinnan Artemis från Efesos, som dyrkades i staden och på andra ställen under antiken. Jag intalar mig att den haft en framträdande plats någonstans i staden. Filosofen Herakleitos bodde i Efesos. Han är känd för sitt uttryck ”Panta Rei” som betyder ”Allting flyter”. Kanske har han tittat på Artemis och blivit inspirerad att filosofera. Aposteln Paulus bodde tre år i Efesos och grundade där en av de första och större kristna församlingarna. Kanske har han sett bilden och tänkt att min religion är bättre än den som har Artemis som huvudperson och då har han blivit ännu starkare i sin tro på Jesus. Det sägs att Jesus mamma Maria flyttade till Efesos med aposteln Johannes efter det att Jesus korsfästs. Kanske hon också har tittat på Artemis. Någon gång på 400 talet e Kr bestämdes att Marias himmelsfärd ägde rum i Efesos. Jag tror att många av oss gärna tittar på bilder av kända personer och då kanske känner oss stärka. Där har vi nog en gemensam nämnare med folket i Efesos.

Vecka 3 Vad är värdefullt?
I söndags, 15 januari, var det ”Tulpanens dag”. Då såldes säkert fler tulpaner än vanligt och det blir många, med tanke på att Sverige är ett av de länder där det säljs mest tulpaner. Bland det märkliga i tulpanens historia är att i Holland, för några hundra år sedan, så investerade folk i tulpanlökar som var väldigt dyra. De som köpte räknade med att kunna sälja dyrt och göra sig en smärre förmögenhet. Det är så svårt att förstå idag när man kan köpa en tiopack tulpanlökar för ungefär 100 kronor. Jag tror att bakgrunden då i Holland är densamma som nu, och inte bara i Holland; begäret att tjäna pengar. Risken är väl att man bara vill ha mer och mer hela tiden. Ett botemedel mot det är att titta på och njuta av tulpaner. Det är deras enda och ursprungliga funktion, bortom alla spekulationer!

Vecka 2
Nu är det nya året 2023 igång. Jul, nyår och trettondagen är firade så nu känns det ”som vanligt” igen. Känslan förstärks säkert av att de flesta som avgett nyårslöften redan håller på att glömma dem. Jag tycker vi kan se året som en stor vävstol som vi väver en matta i och när året är slut kan vi hoppas att den blev bra och vacker att titta på. Den kommer att bli vävd av upplevelser som ligger och väntar på oss. Dessa symboliseras av de nystan som ligger i korgen.

Vecka 51 Fyrtal
Nu är det fjärde adventsljuset tänt. När vi tänker på fyra finns det en hel del stoff. Här kommer några exempel: Spelar vi kort är det bra att ha fyrtal i ess, då har vi så klart trumf på hand. Just nu är det vinter som är den fjärde årstiden. Jag tror att det är personligt vilken av de fyra vi tycker bäst om. Men jag tror att de flesta gillar gränsen mellan den första och andra årstiden, alltså försommaren. Vi uttrycker vårt gillande inför personer och händelser med ett fyrfaldigt leve. (I Skåne nöjer de sig med trefaldigt leve. Det sägs att de menar att det fjärde levet är avsett för kungen men eftersom Skåne vill vara självständigt markerar de detta med att nöja sig med tre). I Bibeln finns det fyra evangelier, Matteus, Markus, Lukas och Johannes som var ett på sitt sätt beskriver Jesus. Lukas evangeliet 2:1-20 handlar om Jesu födelse och blir uppläst under julhelgen. Texten i den svenska schlagern från filmen ”Den stora Kärleken” (1938) handlar om ett rike där Amor sitter på tronen och man sjunger ”Det är den stora, stora,stora, stora kärleken”. Gösta Stevens, som skrev texten, sa att kärleken, som är det viktigaste i livet, måste upprepas fyra gånger och inte tre som är det vanliga. Det finns en underbar inspelning av Ulla Billqvist när hon sjunger den sången. -Finns på Youtube.

Vecka 50 Tretal
Så är det tredje adventsljuset tänt. Visst är det något särskilt med tretal. I musikens värld talat man om treklang i både dur och moll. Har ni piano eller annat instrument så spela några treklanger och hör hur de skiljer sig åt och hur vackra de är var för sig. I kristendomen är tretalet nästan fundamentalt. Gud är treenig; Fader, Son och Ande. Jesus uppstod på tredje dagen. Går vi på auktion så hör vi hur auktionisten ropar ”första, andra, tredje” och så är det sålt. Ni har säkert hört uttrycket: Tro, Hopp och Kärlek, men störst är Kärleken. Tycker ni om att dansa vals så går den i tretakt. När ni lyssnar på nyårskonserten från Wien så går många av melodierna i just tretakt. Så har vi ju uttrycket Tredje gången gillt som kan gälla både det ena och det andra. I veckan som kommer så tänk på, när ni tänder det tredje ljuset, så mycket det finns av just tre överallt.

Vecka 49 Jämvikt
Nu är vi inne i den andra adventsveckan. Då har vi tänt två ljus och två är ännu inte tända. Så just nu råder det jämvikt mellan ljusen. Det får mig att tänka på Aristoteles som liknade livet vid en vagn som dras av två hästar. Den ena hästen är vild och kan få plötsliga infall som att dra iväg mot diket medan den andra är tam och lugnar den vilda hästen. Så kan våra liv vara: Ibland är vi vilda och får våra infall och ibland är vi kloka och eftertänksamma. Att på bästa sätt få balans mellan hästarna är det bästa för våra liv. Något att tänka på varje gång vi tänder det andra adventsljuset

Vecka 48 Stenar Aristoteles hävdar att vi människor har en själ med vilken vi tänker och som leder oss till handlingar av olika slag. Han menade också att djur har en själ som avsedda för dem och som främst ser till att reagera på rörelse. -Därför springer t ex haren iväg om vi skrämmer den. Men något tänkande utöver det har inte djuren. Växterna har också en själ sa han, och dess uppgift är bara att suga upp näring och inget annat. Kort sagt, allt levande har en själ av något slag. Därom är väl alla överens idag. Men ting utan liv har ingen själ. Stenar är således helt själslösa. Jag såg ett intressant program på TV för ett tag sedan om en man som kunde lägga örat intill stenar och höra röster. Han menade att stenar är som bandspelare som spelar in alla ljud men få har förmågan att lyssna! Jag tänkte på det när jag tog bilden på stenmuren som omger Torpa kyrka utanför Varberg. Det vore intressant att veta vad dessa stenar skulle ha spelat in genom åren. Vi som inte har förmågan att lyssna på stenarna får nöja oss med att fantisera om vad de har att berätta. Och inte minst beundra de hantverkare som visste hur man bygger upp en stenmur.

Vecka 47 Förändring
Snön kom hastigt nu. För några dagar sedan var det meteorologisk sommar men plötsligt blev det vinter och det mesta blev vitt av snön. I förra veckan spelade barnen fotboll med liv och lust men det går ju inte nu. Jag tänker på hur snabbt kan gå. Den antike filosofen Herakleitos funderade över förändringar och kom fram till att de ofta slår över i sin motsats. Sommar blir vinter, kärlek blir hat, glädje blir sorg, fattigdom blir rikedom, sjuka blir friska, krig blir fred.. Efter ett tag kommer det ett omslag och då blir vinter sommar, hat blir kärlek, sorg blir glädje, rikedom blir fattigdom, friska blir sjuka, fred blir krig. Sedan blir det omslag igen och så håller det på i evighet. Naturligtvis gäller det betydligt mer än de tillstånden som jag ger exempel på. Så framöver spelar barnen fotboll igen.

Vecka 46 Välj spår
Här byggs järnvägen ut i norra Varberg till något som ska bli en rangerbangård framöver. Det kommer att bli många godsvagnar på spåren och utöver det persontågen mellan Malmö och Göteborg. Tänk vilket jobb och ansvar de har som ska se till att tågen och vagnarna kommer på rätt spår. Det finns stort utrymme för att filosofera en aning kring spår. När man vaknar på morgonen får man bestämma hur dagen ska bli, vilket spår ska jag ta idag, hur ska jag lägga upp dagen? Skulle man märka, när kvällen kommer, att man tagit fel spår är det ju bara att tänka sig för nästa dag och då välja rätt. Så långt är det enkelt. I livet gäller det att välja rätt spår: Vilket jobb ska man välja, med vem ska man gifta sig, var ska man bo m.m. Då är det så viktigt att man väljer rätt. Skulle det bli helt galet går det väl att få tag i ett växellok som hjälper till att byta spår. -Ja detta var tankar som kom till mig när jag från viadukten såg alla dessa spår.

Vecka 45 Uppståndelse
Allahelgon firades i helgen. Då brinner många ljus på kyrkogårdarna runt om i landet. Ljusen påminner om personer som gått ur tiden. När de föddes trädde de in i tiden, sedan levde de sina liv i tiden för att slutligen lämna tiden. Man kan fråga sig om det finns något livet därefter i någon annan tid. Det är inte lätt att veta. Blir det en rent kroppslig uppståndelse? Vandrar själen vidare och tar sin boning i en nyfödd människa? Kanske blir det inget alls. Eller så blir det någon uppståndelse så märklig och annorlunda som ingen ens kan fantisera om. Sådan tankar kommer för mig just på Allhelgonahelgen.

Vecka 44 Finns nuet?
I Gamla Testamentet berättas det om att när Moses var ute och gick i öknen fick han se en brinnande buske som dessutom talade. Det visade sig att det var gud som uppenbarade sig och talade till Moses från busken. Moses frågade busken/gud vad han heter och fick till svar: ”Jag Är”. Det är ett udda namn som består av både subjektet Jag och predikatet Är. Många teologer och filosofer har så klart försökt att tolka detta ovanliga namn och kommit fram till olika slutsatser. Jag tror att namnet bygger på det som vi fick lära oss i skolan om tempus. Ni kommer säkert ihåg Imperfekt som är förfluten tid, Presens som är nutid och Futurum som är framtid. Tänker vi efter noga så är det så att nuet omedelbart övergår till ett då. Skulle man kunna fånga nuet i handen och titta på det så är det ett då. Nuet blir den punkt där framtiden, i en närmast ofattbar kraft, möter dåtiden. Där kan ingen människa vara för där är det glödhett. Den ende som kan vara där i det absoluta glödande och brinnande nuet är gud och där för kan han säga att han heter Jag Är. Därför uppenbarade han sig i en brinnande buske. Så tänker jag, speciellt när jag i veckan stannade till framför denna höstglödande buske.

Vecka 42 Tankar
Här har jag parkerat min scooter framför Varbergs Fästning. Jag kör ganska ofta med den. Det blir relativt korta turer på den halländska landsbygden. Ibland tänker jag att jag skulle kunna köra långt med den. Utan problem kan jag hålla 70km/tim, för det är en behaglig hastighet. En tanke som slår mig ibland är att på en dag skulle jag kunna köra till gränsen mellan Danmark och Tyskland. Nästa dag kunde jag fortsätt in i Tyskland och efter ytterligare två dagar skulle jag vara i Schweiz som jag borde kunde köra igenom på två dagar. Efter några dagar till är jag framme i Rom. Detta är fullt möjligt och jag fantiserar om att göra det. Men jag vet att det blir inte av, fast bara det faktum att möjligheten finns är värd en del. En gammal kinesisk tänkare sa: ”Igår kväll innan jag somnade tänkte jag tusen tankar, men på morgonen och dagen som följde gjorde jag som vanligt”. Tänk så många möjligheter det finns och så få av dem som vi kanske tar till vara. Martin Luther visste det och kallade det ”Förspillda tillfällen.” Men vem vet; Kanske får ni i framtiden se min scooter parkerad framför Colosseum.

Vecka 41 Färg
På bilden håller jag upp ett löv mot hösthimlen. Solen lyser igenom det och öppnar upp många av de färger som just nu finns i höstlöven. Egentligen finns det bara tre färger, de s.k. grundfärgerna. De är gult, rött och blått. Det går ju att blanda dem hur som helst så därför är ju antalet möjliga färger oändligt. Men tänk om någon skulle hitta en fjärde grundfärg! Det skulle bli en världshändelse som självklart skulle belönas med Nobelpriset. Men naturligtvis går inte. Hur vi än skulle anstränga oss vore det till ingen nytta. Att tänka på något som är omöjligt i verkligheten anser buddhismen stärker vår tankeförmåga, de kallar sådana tankar för koan. Jag tror det ligger mycket i det. Så nu när höstlöven glöder så fundera på hur en fjärde grundfärg skulle se ut. Det är en mycket nyttig övning.

Vecka 40 Tack
Idag, 9 oktober, firar svenska kyrkan Tacksägelsedagen. I vissa kyrkor sätter man fram grönsaker, blommor, frukt och annat som växt under året och som nu är skördat. För detta och mycket annat ska man tacka Gud. Så långt är det väl inga problem. Men vad vill Gud och vem är hen? Det finns hur många uppfattningar som helst om det. T ex menar en del präster att Gud inte tycker om kvinnliga präster medan andra tycker tvärtom. En del präster menar att Gud vill att homosexuella ska få gifta sig medan andra präster tycker att det vill inte Gud. Det finns många fler exempel på där man har helt motsatta uppfattningar om vad Gud vill. Vem är då Gud?. Förr var han en gammal man som satt i himlen omgiven av änglar. Idag är väl den bilden övergiven. Vem är Gud då? Gud är kärlek säger man. Då blir Gud ett ganska abstrakt begrepp. Vem Gud är går nog inte ge ett fullständigt svar på. Jag tror att vi var och en får söka i vårt inre efter Gud. Oavsett vad vi kommer fram till får vi vara glada och tacksamma för att marken ger oss föda. (Bilden tog jag i Vinbergs kyrka för många år sedan)

Vecka 39 Tröst
Nu kan vi konstatera att sommaren är över, för den här gången. Det kan nog kännas ledsamt när kvällarna blir mörkare och temperaturen sjunker. Men jag tycker att naturen tröstar oss med att göra löven vackert gula, röda och många nyanser däremellan. Då blir saknaden av sommaren mildare. Stig Dagerman skrev att människans behov av tröst är omättligt. Förmodligen har han rätt. I bakgrunden ser ni Sollyckans Kyrka. Den får vara en symbol för den tröst som religionen ger. Utöver detta så finns andra sätt att söka sin tröst såsom t ex i musik, poesi, konst och mycket mera. Men vi får inte glömma att man kan njuta mycket av naturen, religionen och allt det andra utan att vara ledsen, men som ett gott sätt att höja sin livskänsla.

Vecka 38 Höstdagjämningen
Idag 23 september är det höstdagjämning. Jag gick till den närbelägna lilla vattensamlingen som här kallas Svarta Havet. Jag tror aldrig jag sett så lite vatten där. Det kändes nästan oroväckande. Änderna som nästan alltid kommer och möter satt kvar som om de väntade på mycket vatten. Jag tyckte de kändes på gränsen till att vara uppgivna. För de, liksom för allt levande, är vatten en grundförutsättning. Den grekiske filosofen Thales (cirka 600 f.Kr) av Greklands 7 vise sade att allt liv har sin början i vatten. Så rätt han hade! Att vara aktsam om vatten är att vara aktsam om livet. Vi får hoppas att det snart kommer regn så änderna kan simma omkring och njuta.

Vecka 37 Val
Idag, 11 september 2022, hålls det val i Sverige. När jag skriver detta vet jag inte hur det gått. Men det ger ju sig med tiden. Låt oss lämna det politiska valet och ägna oss åt andra val i livet. Två av dessa kan vi inte påverka; Vi kan inte välja när och var vi föds eller välja att vi inte någonsin ska dö. Mellan dessa poler rör sig våra liv och där kan vi välja fritt. Det låter enkelt men är nog svårt. Ofta hamnar vi i valsituationer där vi tvingar välja. Ibland är valen lätta för de rör bara den närmaste framtiden som t ex ska vi ha prinskorv eller fisk till middag. Ett felval här spelar ju egentligen ingen roll för det kan vi rätta till vid nästa lunch. Svårare kan de vara när vi ska välja yrke, bostad, äkta hälft, skaffa barn eller inte. Naturligtvis ställs vi inför fler val än dessa. Det är ett ansvar vi har gentemot oss själva att försöka välja rätt. För som vi väljer, så blir livet.

Vecka 36 Stopp
Den här gamla vägskylten såg jag på en av mina scooterturer. Lägg märke till att ordet Stopp är rättstavat! Jag stannade en stund och funderade över varför ingen sätter stopp för kriget i Ukraina och alla småkrig som pågår i världen. Varför sätter ingen stopp för miljöförstöringen? Varför sätter ingen stopp för svälten i världen? Varför sätter ingen stopp för att några i världen är oerhört rika och så många är fattiga? Utöver detta finns det så klart mycket som vi borde sätta stopp för. Du som läser detta har säkert egna tankar om vad du vill sätta stopp för. Tänk då på skylten och fundera ut en plan på hur du ska stoppa det.

Vecka 35 Slump eller mening
Här är en bild på en fjäril som sitter på en blomma. Innan den blev en vacker fjäril var den en larv, sedan spann den en puppa omkring sig för att slutligen bli en vacker fjäril. I blomman hittar den sin näring. När jag tittar på bilden funderar jag på om det verkligen bara är en slump att det finns fjärilar och blommor eller finns det någon som planlagt det. Är det en slump så finns det ingen mening alls men om inte; vad är det för mening med fjärilen och blomman? Denna fråga gäller egentligen allt levande. Tyvärr finns det inget slutgiltigt svar. Vi får nog nöja oss med att njuta av och ta väl vara på allt vackert och levande som finns runt omkring oss.

Vecka 32 Greta Garbo
Här ser ni en bild från St Maria kyrka i Båstad. För väldigt många år sedan var jag med mamma och pappa på en weekendsemester i Båstad. På lördagskvällen gick vi till en aftongudstjänst här. Jag trodde och hoppades att den skulle bli kort. Men där bedrog jag mig! Prästen predikade och jag tyckte det var så ointressant. Hans mässande och tråkiga röst var så jobbig att höra och inte begrep jag vad han talade om. Jag intalade mig själv att det gjorde knappast någon i kyrkan. Så knuffar mamma lätt på mig, pekar på en dam med en jättestor hatt och viskar: ”Den tanten, hon känner Greta Garbo”. Jag vet inte hur mamma visste det, men jag tror hon hade fått det från någon damtidning. Så resten av gudstjänsten såg jag för mitt inre hur Greta Garbo elegant rörde sig i de himmelskt glittrande kretsarna bland Hollywoods filmstjärnor där hon var den största av dem alla. Säkert var damen i hatten med på några av dessa partyn och nu satt hon bara några meter framför mig! Detta minns jag med glädje men av prästens ord minns jag inget.

Vecka 29 Vad vet vi?
Den här mannen sitter försjunken i sin mobiltelefon. Jag tog bilden igår, 20 juli, i Helsingör. Jag vet inget om honom vilket gör att jag funderar på vad han får för meddelande på sin mobil. Kanske får han ett glatt besked att han äntligen blir hembjuden till sin käraste som han länge önskat. Eller så får han veta att hans käraste gjort slut och aldrig vill se honom mer. Han spelar kanske på hästar och har nu fått ett 100% stalltips som kommer att göra honom stenrik. Sjukhuset har kanske meddelat att han är sjuk, eller att han nu är botad från sin sjukdom. Jag tänker att det är kanske mycket som rör sig i huvudet på honom som jag aldrig får reda på. Låt oss vidga tanken; vad vet vi egentligen om de okända personer som vi ser och möter varje dag? Vi vet ingenting! Jag tänker på några rader av Gunnar Ekelöf: ”En värld är varje människa”.

Vecka 28 Minnesvärda dagar
Om solen skyms av lätta slöjmoln den 15 juli kl 15.00 är det den allra bästa stunden att ta perfekta färgkort. Då är den s.k. färgtemperaturen så bra den någonsin kan bli. Detta var en rekommendation från Kodak för många år sedan, långt innan digitalkamerorna slog ut de gamla kamerorna som laddades med film. Jag testade några gånger och visst blev bilderna bra, fast nu vet jag inte var de finns, säkert längst in i någon byrålåda någonstans. Men fortfarande brukar jag stanna upp och njuta av ljuset den 15 juli kl 15.00 som jag numera kallar Kodakdagen. Om vi vidgar perspektivet så tänker jag att vi alla har dagar som vi minns på ett alldeles särskilt sätt för att då hände oss något som vi kommer ihåg länge, kanske hela livet. Om ni har en eller flera sådana dagar så stanna upp ett ögonblick och njut av stunden som etsade sig fast i ert minne. Vem vet, kanske blir det fler sådana dagar i framtiden som blir njutbara.

Vecka 25 Träffpunkt
Det finns få mjölkbord kvar. Förr fanns det väldigt många i anslutning till bondgårdar. När bönderna hade mjölkat korna, hällt mjölken i stora plåtbehållare så ställde de ut dem på mjölkbordet. Sedan kom en mjölkbil och tog mjölken till närmaste mejeri. Mjölkborden var även träffpunkter för traktens ungdomar. Där samlades de på lördagskvällarna efter dagens arbete. Kanske var en spelman med och så dansade till till de spröda fioltonerna. Nu samlas ungdomarna inte längre vid mjölkborden, de bestämmer träff på nätet. Mjölkborden, som har mist sina funktioner, är för mig symboler på hur fort tekniken går framåt. Vem vet vad som kommer efter att bestämma träff på nätet? -Glad midsommar hur ni än bestämt med vilka ni ska fira den.

Vecka 23 Original
Denna man träffade jag i Helsingör idag, 7 juni 2022. Han sticker ju verkligen ut i mängden av alla som går på gatorna i Helsingör. Jag stannade en stund för att prata med honom. Han berättade att han går omkring för att göra folk glada. Han kommer från Tyskland och har nu tagit sig till Danmark. Kanske kommer han till Sverige också. Han talade så klart tyska men även nästan perfekt engelska. Jag fick en känsla av att han är en intellektuell man. Jag sa att jag tycker han är modig som går omkring så här. Han gör ju det han innerst inne vill oavsett vad folk tycker. Tänk om det är så att det de flesta vill göra saker men törs inte, för vad ska folk säga då. Mannen är en exempel på att helt gå sin egen väg. Vi kallar ibland, lite nedsättande, dessa modiga människor för original. Men de är värda all vår uppskattning. De är kryddan i tillvaron.

Vecka 22 Hänryckning
-Jag cyklar. När: pingsthelg på 1960-talet I helgen är det Pingst som firas till minne av att Jesú lärjungar fick kraft från Anden att gå ut och predika om Jesus. När de fick denna oväntade kraft blev de hänryckta och omtumlade. Det lär stå i äldre bibelöversättningar att de betedde sig som om ”vore de druckna av det söta vin”. Eldsliknande tungor satte sig på var och en av dem och de kunde tala främmande språk som folk som talade de språken förstod. Tänk om någon hade filmat detta med sin mobilkamera vilken syn det hade varit för oss idag! Jag tycker begreppet hänryckning är intressant och spännande. När vi går i vår vanliga grå vardag vore det väl trevligt att då och då för en kort stund bli uppfyllda av en sällsam kraft som får oss att uträtta storverk eller rent av bara njuta ohämmat. -Jag tycker det är fantastiskt att vi i vår tid firar en helg där hänryckningen och kraften står i centrum.

Vecka 21 Hägg-Syren
Just nu är det den vackra tiden mellan hägg och syren. Ursprunget är en skomakare som satte upp en skylt på dörren att han har stängt mellan hägg och syren. Det blir väl ungefär två veckor. Jag gillar att man kan tala om tid på detta sätt. Här är några exempel. Tiden mellan jul och nyår blir en vecka. Vi sjunger vi jultiden att julen varar väl till påska men däremellan kommer fastan. Det blir väl ungefär tre månader och sedan några veckor till. Vårt liv sträcker sig mellan födelse och död. En tid som inte går att förutse längden på. Nu på torsdag är det Kristi Himmelsfärdsdag. Enligt den kristna läran lever vi i tiden mellan Kristi himmelsfärd och hans återkomst. Om/när han kommer tillbaka vet ingen. Dock vet vi att nu på torsdag kan vi fira och samtidigt njuta av den himmelska försommaren.

Vecka 20 Tiden
Detta är en av de kameror som jag ska använda mig av i sommar. Det är en Zeiss Ikon Ikonta från början på 50-talet. Den laddar jag med film och då kan jag ta 8 bilder på filmen. När den är slut lägger den i frysen och framkallar den framåt hösten. Någon enstaka gång kommer jag att framkalla den inom en vecka. Detta är en stor skillnad mot dagens digitala kameror där man ser den färdiga bilden direkt. Jag tycker det är en symbol för den tid vi lever i, allt ska gå fort, nästan blixtsnabbt. Tid för att vänta och tänka igenom saker och ting blir allt mer sällsynt. Tacka vet jag den långsamma rytmen i tillvaron. Min gamla kamera påminner oss om detta.

Vecka 19 Nu är det gullvivornas tid. De allra flesta är gula men det finns även röda. Jag tänker på orden gull och viva. Av det gjorde jag en alldeles egen tolkning, helt ovetenskaplig, men därför lite roligt. Gull tänker jag mig betyder guld och viva står för livet. Då blir guldliv det nya namnet eller en ännu yvigare variant, livets guld. Då får vi tänka oss att det som i livet är roligt och meningsfullt är livets guld. Självklart är det olika för alla, men när du ser en gullviva så tänk på vad som är livets guld för just dig.

Vecka 18 solen
Utan solen skulle mörker och tystnad råda. Vi kan alla enas om att solen är alltings yttersta drivkraft som ger ljus och liv. Den är så stark så tittar vi rakt in i den så blir vi blinda. På våren gillar jag att använda solen till att bränna in mitt namn. Jag tycker det är fantastiskt att jag kan förminska hela solen som är alltings livgivare till en liten prick. I det här fallet på en piasavakvast. Jag som gillar gamla kameraobjektiv bränner gärna med ett sådant för då ser jag molnen runt solen tydligare. Här använder jag ett objektiv från början på 60-talet.

Vecka 16 Att härma
Många vill vara som någon idol man har. När James Bondfilmerna kom var det nog många som ville vara som 007 och försökte likna några av hans egenheter. Flera ville ha samma frisyr som Beatles, det ser man tydligt på journalfilmer från 60-talet. Unga flickor ville se ut som Twiggy med den trådsmala midjan. I den religiösa sfären förekommer det också. Många vill följa Jesus andra vill följa Buddha. När jag idag tittade djupt in i en pensé tyckte jag den såg ut som solen. Tänk om det är så att penséer vill efterlikna solen! Nog har de lyckats bra med det!

Vecka 15
Jag har en gång varit med i ”Ring så spelar vi”. Slutsiffran 84 och landskapet Halland. Jag ringde och kom alltså med. Det var ren tur alltsammans och ingen skicklighet, bara att lyfta på luren. Hasse Tellmar var väldigt trevlig att tala med. Vi pratade 10,5 minuter, jo jag tog tiden. Svaret på frågan var Dinariska Alperna. Ett namn som jag hade stött på för kanske något år sedan, men som nu kom till nytta. Av detta kan vi lära oss: Det är bra att ha tur och oviktig kunskap kan komma till hjälp när man minst anar det. För presentkortet köpte jag en LP-skiva med jazzmusikern Ove Lind.

Vecka 14 Tomater
Här ser ni en tomat som jag delat på mitten. Den innehåller många frön. Jag tar frö på tomater som jag tycker om, förgror dem och planterar ut dem på sommaren och får fina goda tomater. Tänk om en tomathalva är hela universum och varje frön som är omgivet av något geleaktigt är en vintergata. Fysikern Stephen Hawkin uteslöt inte möjligheten av att det finns flera universum. I så fall kan den andra tomathalvan symbolisera ytterligare ett universum. -Tänk om vår vintergata och jord är ett frö i en gigantisk tomat! I så fall kan vi fråga oss var den tomaten kommer ifrån!

Vecka 13 Elden och kölden
Det sägs då och då att vi lever i en kall värld. Krig som pågår, känslan av meningslöshet, inte känna sig behövd m.m. När jag idag såg tulpanen i trädgården tyckte jag den såg ut som eld; gul och röd. De gröna bladen var frostnupna, ni ser ju froststrimmorna. Efter ett tag kom solen med sin värme, tulpanen slog ut och frosten försvann. Tänk om det funnes en sådan sol som smälter bort krig, meningslöshet och ensamhet. Vet någon var den finns, så tag fram den och låt den skina starkt!

Vecka 30 Ringblomma
Här en bild på en ringblomma. Ända sedan jag var liten har jag tyckt om ringblommor. Ni är säkert många som satt frön och känt glädje över att blommorna blir så vackra. Ringblomman kan användas till mycket som t ex ringblomssalva och ringblomsolja. Vi kan också odla många och sälja dem på torg. Ja vi kan driva ringblomsodling i stor skala på stora fält och säkert tjäna mycket pengar på det. Men då har vi kommit ganska långt ifrån att njuta och känna glädje över den enskilt vackra blomman. Jag tror det var den kinesiske filosofen Lao-Tse som menade att vi ska låta naturen vara orörd för då kan vi njuta av den och slipper att tänka på hur vi ska använda den för våra egna egoistiska syften.