Veckans filosofiska tanke

Vecka 32 Greta Garbo

Här ser ni en bild från St Maria kyrka i Båstad. För väldigt många år sedan var jag med mamma och pappa på en weekendsemester i Båstad. På lördagskvällen gick vi till en aftongudstjänst här. Jag trodde och hoppades att den skulle bli kort. Men där bedrog jag mig! Prästen predikade och jag tyckte det var så ointressant. Hans mässande och tråkiga röst var så jobbig att höra och inte begrep jag vad han talade om. Jag intalade mig själv att det gjorde knappast någon i kyrkan. Så knuffar mamma lätt på mig, pekar på en dam med en jättestor hatt och viskar: ”Den tanten, hon känner Greta Garbo”. Jag vet inte hur mamma visste det, men jag tror hon hade fått det från någon damtidning. Så resten av gudstjänsten såg jag för mitt inre hur Greta Garbo elegant rörde sig i de himmelskt glittrande kretsarna bland Hollywoods filmstjärnor där hon var den största av dem alla. Säkert var damen i hatten med på några av dessa partyn och nu satt hon bara några meter framför mig! Detta minns jag med glädje men av prästens ord minns jag inget.

Vecka 29 Vad vet vi?

Den här mannen sitter försjunken i sin mobiltelefon. Jag tog bilden igår, 20 juli, i Helsingör. Jag vet inget om honom vilket gör att jag funderar på vad han får för meddelande på sin mobil. Kanske får han ett glatt besked att han äntligen blir hembjuden till sin käraste som han länge önskat. Eller så får han veta att hans käraste gjort slut och aldrig vill se honom mer. Han spelar kanske på hästar och har nu fått ett 100% stalltips som kommer att göra honom stenrik. Sjukhuset har kanske meddelat att han är sjuk, eller att han nu är botad från sin sjukdom. Jag tänker att det är kanske mycket som rör sig i huvudet på honom som jag aldrig får reda på. Låt oss vidga tanken; vad vet vi egentligen om de okända personer som vi ser och möter varje dag? Vi vet ingenting! Jag tänker på några rader av Gunnar Ekelöf: ”En värld är varje människa”.

Vecka 28 Minnesvärda dagar

Om solen skyms av lätta slöjmoln den 15 juli kl 15.00 är det den allra bästa stunden att ta perfekta färgkort. Då är den s.k. färgtemperaturen så bra den någonsin kan bli. Detta var en rekommendation från Kodak för många år sedan, långt innan digitalkamerorna slog ut de gamla kamerorna som laddades med film. Jag testade några gånger och visst blev bilderna bra, fast nu vet jag inte var de finns, säkert längst in i någon byrålåda någonstans. Men fortfarande brukar jag stanna upp och njuta av ljuset den 15 juli kl 15.00 som jag numera kallar Kodakdagen. Om vi vidgar perspektivet så tänker jag att vi alla har dagar som vi minns på ett alldeles särskilt sätt för att då hände oss något som vi kommer ihåg länge, kanske hela livet. Om ni har en eller flera sådana dagar så stanna upp ett ögonblick och njut av stunden som etsade sig fast i ert minne. Vem vet, kanske blir det fler sådana dagar i framtiden som blir njutbara.

Vecka 25 Träffpunkt
Det finns få mjölkbord kvar. Förr fanns det väldigt många i anslutning till bondgårdar. När bönderna hade mjölkat korna, hällt mjölken i stora plåtbehållare så ställde de ut dem på mjölkbordet. Sedan kom en mjölkbil och tog mjölken till närmaste mejeri. Mjölkborden var även träffpunkter för traktens ungdomar. Där samlades de på lördagskvällarna efter dagens arbete. Kanske var en spelman med och så dansade till till de spröda fioltonerna. Nu samlas ungdomarna inte längre vid mjölkborden, de bestämmer träff på nätet. Mjölkborden, som har mist sina funktioner, är för mig symboler på hur fort tekniken går framåt. Vem vet vad som kommer efter att bestämma träff på nätet? -Glad midsommar hur ni än bestämt med vilka ni ska fira den.

Vecka 23 Original
Denna man träffade jag i Helsingör idag, 7 juni 2022. Han sticker ju verkligen ut i mängden av alla som går på gatorna i Helsingör. Jag stannade en stund för att prata med honom. Han berättade att han går omkring för att göra folk glada. Han kommer från Tyskland och har nu tagit sig till Danmark. Kanske kommer han till Sverige också. Han talade så klart tyska men även nästan perfekt engelska. Jag fick en känsla av att han är en intellektuell man. Jag sa att jag tycker han är modig som går omkring så här. Han gör ju det han innerst inne vill oavsett vad folk tycker. Tänk om det är så att det de flesta vill göra saker men törs inte, för vad ska folk säga då. Mannen är en exempel på att helt gå sin egen väg. Vi kallar ibland, lite nedsättande, dessa modiga människor för original. Men de är värda all vår uppskattning. De är kryddan i tillvaron.

Vecka 22 Hänryckning

-Jag cyklar. När: pingsthelg på 1960-talet I helgen är det Pingst som firas till minne av att Jesú lärjungar fick kraft från Anden att gå ut och predika om Jesus. När de fick denna oväntade kraft blev de hänryckta och omtumlade. Det lär stå i äldre bibelöversättningar att de betedde sig som om ”vore de druckna av det söta vin”. Eldsliknande tungor satte sig på var och en av dem och de kunde tala främmande språk som folk som talade de språken förstod. Tänk om någon hade filmat detta med sin mobilkamera vilken syn det hade varit för oss idag! Jag tycker begreppet hänryckning är intressant och spännande. När vi går i vår vanliga grå vardag vore det väl trevligt att då och då för en kort stund bli uppfyllda av en sällsam kraft som får oss att uträtta storverk eller rent av bara njuta ohämmat. -Jag tycker det är fantastiskt att vi i vår tid firar en helg där hänryckningen och kraften står i centrum.

Vecka 21 Hägg-Syren

Just nu är det den vackra tiden mellan hägg och syren. Ursprunget är en skomakare som satte upp en skylt på dörren att han har stängt mellan hägg och syren. Det blir väl ungefär två veckor. Jag gillar att man kan tala om tid på detta sätt. Här är några exempel. Tiden mellan jul och nyår blir en vecka. Vi sjunger vi jultiden att julen varar väl till påska men däremellan kommer fastan. Det blir väl ungefär tre månader och sedan några veckor till. Vårt liv sträcker sig mellan födelse och död. En tid som inte går att förutse längden på. Nu på torsdag är det Kristi Himmelsfärdsdag. Enligt den kristna läran lever vi i tiden mellan Kristi himmelsfärd och hans återkomst. Om/när han kommer tillbaka vet ingen. Dock vet vi att nu på torsdag kan vi fira och samtidigt njuta av den himmelska försommaren.

Vecka 20 Tiden

Detta är en av de kameror som jag ska använda mig av i sommar. Det är en Zeiss Ikon Ikonta från början på 50-talet. Den laddar jag med film och då kan jag ta 8 bilder på filmen. När den är slut lägger den i frysen och framkallar den framåt hösten. Någon enstaka gång kommer jag att framkalla den inom en vecka. Detta är en stor skillnad mot dagens digitala kameror där man ser den färdiga bilden direkt. Jag tycker det är en symbol för den tid vi lever i, allt ska gå fort, nästan blixtsnabbt. Tid för att vänta och tänka igenom saker och ting blir allt mer sällsynt. Tacka vet jag den långsamma rytmen i tillvaron. Min gamla kamera påminner oss om detta.

Vecka 19 Nu är det gullvivornas tid. De allra flesta är gula men det finns även röda. Jag tänker på orden gull och viva. Av det gjorde jag en alldeles egen tolkning, helt ovetenskaplig, men därför lite roligt. Gull tänker jag mig betyder guld och viva står för livet. Då blir guldliv det nya namnet eller en ännu yvigare variant, livets guld. Då får vi tänka oss att det som i livet är roligt och meningsfullt är livets guld. Självklart är det olika för alla, men när du ser en gullviva så tänk på vad som är livets guld för just dig.

Vecka 18 solen

Utan solen skulle mörker och tystnad råda. Vi kan alla enas om att solen är alltings yttersta drivkraft som ger ljus och liv. Den är så stark så tittar vi rakt in i den så blir vi blinda. På våren gillar jag att använda solen till att bränna in mitt namn. Jag tycker det är fantastiskt att jag kan förminska hela solen som är alltings livgivare till en liten prick. I det här fallet på en piasavakvast. Jag som gillar gamla kameraobjektiv bränner gärna med ett sådant för då ser jag molnen runt solen tydligare. Här använder jag ett objektiv från början på 60-talet.

Vecka 16 Att härma
Många vill vara som någon idol man har. När James Bondfilmerna kom var det nog många som ville vara som 007 och försökte likna några av hans egenheter. Flera ville ha samma frisyr som Beatles, det ser man tydligt på journalfilmer från 60-talet. Unga flickor ville se ut som Twiggy med den trådsmala midjan. I den religiösa sfären förekommer det också. Många vill följa Jesus andra vill följa Buddha. När jag idag tittade djupt in i en pensé tyckte jag den såg ut som solen. Tänk om det är så att penséer vill efterlikna solen! Nog har de lyckats bra med det!

Vecka 15

Jag har en gång varit med i ”Ring så spelar vi”. Slutsiffran 84 och landskapet Halland. Jag ringde och kom alltså med. Det var ren tur alltsammans och ingen skicklighet, bara att lyfta på luren. Hasse Tellmar var väldigt trevlig att tala med. Vi pratade 10,5 minuter, jo jag tog tiden. Svaret på frågan var Dinariska Alperna. Ett namn som jag hade stött på för kanske något år sedan, men som nu kom till nytta. Av detta kan vi lära oss: Det är bra att ha tur och oviktig kunskap kan komma till hjälp när man minst anar det. För presentkortet köpte jag en LP-skiva med jazzmusikern Ove Lind.

Vecka 14 Tomater

Här ser ni en tomat som jag delat på mitten. Den innehåller många frön. Jag tar frö på tomater som jag tycker om, förgror dem och planterar ut dem på sommaren och får fina goda tomater. Tänk om en tomathalva är hela universum och varje frön som är omgivet av något geleaktigt är en vintergata. Fysikern Stephen Hawkin uteslöt inte möjligheten av att det finns flera universum. I så fall kan den andra tomathalvan symbolisera ytterligare ett universum. -Tänk om vår vintergata och jord är ett frö i en gigantisk tomat! I så fall kan vi fråga oss var den tomaten kommer ifrån!

Vecka 13 Elden och kölden
Det sägs då och då att vi lever i en kall värld. Krig som pågår, känslan av meningslöshet, inte känna sig behövd m.m. När jag idag såg tulpanen i trädgården tyckte jag den såg ut som eld; gul och röd. De gröna bladen var frostnupna, ni ser ju froststrimmorna. Efter ett tag kom solen med sin värme, tulpanen slog ut och frosten försvann. Tänk om det funnes en sådan sol som smälter bort krig, meningslöshet och ensamhet. Vet någon var den finns, så tag fram den och låt den skina starkt!

Vecka 30 Ringblomma

Här en bild på en ringblomma. Ända sedan jag var liten har jag tyckt om ringblommor. Ni är säkert många som satt frön och känt glädje över att blommorna blir så vackra. Ringblomman kan användas till mycket som t ex ringblomssalva och ringblomsolja. Vi kan också odla många och sälja dem på torg. Ja vi kan driva ringblomsodling i stor skala på stora fält och säkert tjäna mycket pengar på det. Men då har vi kommit ganska långt ifrån att njuta och känna glädje över den enskilt vackra blomman. Jag tror det var den kinesiske filosofen Lao-Tse som menade att vi ska låta naturen vara orörd för då kan vi njuta av den och slipper att tänka på hur vi ska använda den för våra egna egoistiska syften.