Veckans filosofiska tanke

Vecka 25 Klimatet

Det fanns idéer på 1700/1800- talen om att klimatet påverkar det filosofiska tänkandet. Som ”bevis” anfördes att länder med varmt klimat i södra Europa skapat livligare filosofi/filosofer än de kalla länderna i norr. Ett närliggande exempel är att Sverige hittills aldrig frambringat någon stor världsberömd filosof. Kanske beror det på vårt klimat. Den franske filosofen Rousseau menade att det går inte tänka en filosofisk tanke om inte temperaturen är minst 28 grader. Var den övre gränsen går nämnde han inget om men vi får nog räkna med att gränsen går vid 50 grader. Ni som läser detta kan ju formulera en egen filosofisk teori och bearbeta den nu under sommaren. När vintern kommer så kan ni plocka fram den igen och se om ni kommer till samma resultat. I så fall och om den är riktigt elegant kan ju någon av er bli den första stora filosof som vårt land någonsin har frambringat.

Vecka 24 Spela roll

Jag hittade ett litet häfte i bokhyllan idag. Det är manus till en monolog av Fritz Gustaf som heter ”Dä ä härligt att vara häst!” Ni ser baksidan på det lilla häftet. Där betonas att man noga ska övertänka varje detalj i den roll man har fått sig tilldelad. Jag kom då att tänka på den filosofiska riktning som kallas Stoicism där man hävdar att varje människa har av ödet fått sig en roll tilldelad som man, hela livet, ska utföra så bra man någonsin kan. Spelar man sin roll bra får man nog ett bra liv till glädje för sig själv och andra. Fast man behöver ju inte använda smink och puder för det!

Vecka 23 Var kritisk

Allt är inte vad det synes vara! Här vill jag spela tuff och få er att tro att jag slukar en kökskniv. Ser ni bara som hastigast på bilden kan ni ju tro att jag verkligen slukar kniven såsom vilken svärdsslukare som helst. Bilden är tagen i början på 60-talet. Då fanns inte de enorma möjligheter som finns idag när man kan manipulera bilder hur mycket som helst. Min bild är lätt att genomskåda. Men idag måste man vara kritisk och inte låta sig luras av en och annan bild som kan dyka upp på nätet.

Vecka 22 Dröm

Här sitter jag i en Plymouth bil. Jag har alldeles nyss fått mitt körkort och då förstår ni vilka drömmar jag har när jag sitter i detta vrålåk. Lägg märke till loggan längst ned till vänster; V8. Man kan nästan höra det härliga mullret från denna kraftfulla motor. Jag är välklädd i blazer, slips och klocka. En fullfjädrad playboy redo att ge sig ut på vägarna. Men efter en kort stund kom jag tillbaka i verkligheten eftersom flera ville provsitta och drömma sig bort i bilen. Så här är det nog; Vi har alla våra drömmar och ibland är det på gränsen att de blir verklighet. Men de är ändå värdefulla för ouppfyllda drömmar blir som små glänsande guldkorn för oss. -Bilden är tagen vid en bilutställning i ett skogsbryn 1967.