Veckans filosofiska tanke

Vecka 29

Detta dragspel tillhörde en gång i tiden min farmor Elsa. Hon drömde om att bli duktig på att spela dragspel. Hon försökte lära sig men tröttnade för det var för svårt. Senare fick min pappa Alvar och hans syster Signe det och de drömde nog också om att bli duktiga dragspelare, men så blev det inte. Nu ligger det på en hylla. Jag har inte ens försökt spela på det. Jag tycker det symboliserar att drömmen om att bli en skicklig dragspelare den uppfylldes inte. Eller om man vidgar begreppet -drömmar som aldrig uppfylldes. Med dragspelet följde ett instruktionshäfte där första meningen lyder: ”Dragspelet, eller det s.k. Handklavéret (Dragharmonika) detta i synnerhet bland den svenska landtbefolkningen mycket omtyckte och numera mest populära instrument, uppfanns år 1829 af instrumentmakaren Damian i Wien”

Vecka 28

Många filosofer har sedan antiken funderat över om det finns någon gemensam nämnare till allt som finns. Naturligtvis är det en omöjlig fråga att ge ett svar på. Några menar att nämnaren är vatten, andra atomerna, andra att det är rörelser m.m. Nu när sommaren når sin höjdpunkt tycker jag att svaret att alltings gemensamma nämnare är viljan till liv passar bra. All växtlighet som nu visar sig från sin vackraste sida tycker jag är ett tillräckligt bevis.

Vecka 27 Kombinationer

En vanlig kortlek har 52 kort. Dessa kort kan läggas i många kombinationer, ja nästan oändligt många. Den rätta siffran är: 80 658 175 170 943 878 571 660 636 856 403 766 975 289 505 440 883 277 824 000 000 000 000 stycken olika kombinationer. Det är svårt att inse när man håller en vanlig kortlek i sin hand. Vi kan också tänka oss att vi har 52 personer och var och en av dessa tänker en tanke vardera, dock inte samma tanke. Skulle vi kombinera dessa personers tankar blir det en lika stor siffra som kortkombinationerna. Jag tycker det är intressant att tänka så när jag ser en folksamling. Skulle de trots allt tänka samma tanke så finns det små variationer i den gemensamma tanken så då blir det samma siffra ändå. Om ni ser på EM i fotboll så ser ni att det är tusentals personer på läktarna. Då kan ni fundera på hur många tankekombinationer det finns där!

Vecka 26 Ideal

Här är en flaska Prior Grand Curacao Triple Sec. Överst på korken står det Paris 1900. Flaskan är alltså runt 120 år gammal. Min morfar Sigfrid Crossley var en duktig parkettläggare och han anlitades i början på 1900-talet av en man, som varit Sveriges konsul i Paris, att lägga eleganta parkettgolv i dennes stora herrgårdsliknande byggnad. Morfar fick rundligt betalt och utöver det flaskan. Till saken hör att morfar var 100% nykterist men han kunde inte tacka nej. Så den ställdes längst in i mormor och morfars linneskåp, där ingen kunde se den. En icke-nykterist skulle nog inte gjort så. Morfar följde helt sitt nykterhetsideal. Jag tycker det är stort att människor kan ha ideal som de är övertygade om och följer i ur och skur. Jag tänker på vilka ideal folk har idag. Du som läser detta kan ju fundera på vilket/vilka ideal du har.