Veckans filosofiska tanke

Vecka 45 Ljus

Nu är det november. Många tycker det är en trist månad då det inte händer så mycket och hösten är här. Men månaden har något som de andra månaderna saknar och det är det vackra, mjuka och milda ljus som man brukar kalla Novemberljus. Ingmar Bergmans film ”Nattvardsgästerna” bygger rent ljusmässigt på just novemberljus. Vidgar vi begreppet ljus så kan man säga oändligt mycket om det. Jag tänker på den egyptiske filosofen Plotinos (205-270 e Kr) som grundade det som kallas nyplatonismen och som har haft stort inflytande på det religiösa tänkandet. Han menar att det någonstans finns ett stort ljus som lyser starkt och är fyllt av godhet. Goda människor är i närheten av ljuset och är fyllda av det. Men ju längre bort människor kommer från ljuset desto mindre goda är de. Är de så långt borta så de inte får del av ljuset är de onda människor. Ett mått på godhet och ondska blir hur nära eller långt ifrån man befinner sig från nyplatonismens ljus. Men man kan alltid återvända till ljuset om man tycker det blir för kallt och mörkt där ondskan råder.

Vecka 44 Allhelgona

I helgen är det Allhelgona med högtidligt stämning på kyrkogårdarna med alla levande ljus, folk som står framför gravarna och för lågmälda samtal. Frågan om det finns liv efter döden kan göra sig påmind under Allhelgonahelgen Det är nog den enda fråga som det inte finns något svar på. Inga avancerade matematiska formler kan ge svar. Men religionerna har sina svar. Buddhismen menar att efter döden väntar det tomma intet som kallas Nirvana. Hinduismen tror att kroppen dör men själen återföds många gånger innan den slutligen ingår i Brahman och får frid. Den tidigaste judendomen talar om skuggornas värld dit de döda kommer. Islam och Kristendomen tror på uppståndelse efter döden. I Sverige begravs de döda om möjligt med fötterna mot öster och huvudet mot väster. Man tror att när Jesus kommer och uppväcker de döda så kommer han från öster och då, när de döda reser sig upp ur gravarna, har de redan huvudet mot öster. Numera kremeras många och då får man tänka sig att det är själen som uppstår. Om man inte vill tänka på hur det blir efter döden så tycker jag att man får vara nöjd med att man lever och göra så gott man kan med sin stund på jorden.

Vecka 43 Din kopia


Årets Nobelpris i fysik ges för upptäckt av något som har med svart hål att göra. Detta hål ligger på ofattbart avstånd från jorden så att resa dit är inte att tänka på och om så vore skulle vi slukas upp av det svarta hålet så fort vi kom nära nog. Det är mycket avancerad matematik bakom upptäckten som belönas med Nobelpriset. Jag kom att tänka på teorin om att det någonstans ute i universum finns en mer eller mindre exakt kopia av vår jord, som kan kallas ”antijord”. Det hela bygger på att det måste finnas motpoler till allt. Pressar man teorin lite så innebär det att var och en av oss har en exakt kopia av oss själva på antijorden. Denna kopia av dig gör allt som du gör och du gör allt som din kopia gör samtidigt. När du läser detta så läser även din kopia det i samma stund. På något mystiskt sätt står vi i ständig, fast omedveten, förbindelse med kopian. Jag tror att ibland så ligger din kopia något före dig i tiden och det märker du när du får känslan av att du varit med om händelser förut, det man kallar dèjá vu. Och tvärt om -När din kopia läser detta om några veckor, då får hen känslan av hen har varit med om detta tidigare.