Veckans filosofiska tanke

Vecka 48 koncentration

Livet kan liknas vid mycket, t ex en väg. När vi är riktigt unga kan vi få frågan vilken väg vi har tänkt oss att gå i livet. Så funderar vi och säger något som verkar spännande och som vi har talang för. Alla är vi livsvandrare antingen vi vandrar den väg som vi från början hade tänkt oss eller en ganska annorlunda väg än den vi fantiserade om som mycket unga. Det gäller för oss att ge akt på vår livsvandring. Buddha, som man tror levde någon gång på 500-talet f.Kr, menade att vi kan få ett lyckligt och balanserat liv om vi följer 8 regler. En av dessa är att vi koncentrerar oss och utveckla en balans i vårt inre. Detta skulle leda till mindre hat, svartsjuka, likgiltighet m.m. Lever vi okoncentrerade hamnar vi i diket och får genomblöta ta oss upp igen! (Bilden från Getterön idag 24 november)

Vecka 47 Löv och tankar

Del av ett löv som strax ska falla till marken. Det har gjort sitt för det här året och ska ersättas av ett nytt när lövsprickningen kommer igång på vårkanten. I mitten går det en grov stam och ut från den går det några grenar. Dessa har förbindelser med varandra genom små trådar och mellan dem synes det bildas små utrymmen. Jag tänker mig att ett löv kan symbolisera tankar och ideologier som tänkts fram av oss och har förbindelser mellan varandra, både på gott och ont. När nästa generation kommer så bildas det nya tankar och ideologier och de gamla har mer eller mindre fallit i glömska. Så fortsätter det nog så länge det finns människor på jorden; de gamla idéerna faller bort, nya kommer som sedan glöms bort när nya kommer…

Vecka 46 Äventyrliga resor

Går det borra sig ner till jordens medelpunkt? En sträcka på ungefär 637 mil. Sannolikt inte! Författaren Jules Verne (1828-1905) skrev boken ”Till jordens medelpunkt”. En grupp äventyrare ska från en utslocknad vulkan på Island ta sig till jordens medelpunkt. En resa fylld av faror. Som orealistisk roman är den kul. Jordens medelpunkt är glödhet, vi skulle brinna upp innan vi ens kom fram. Däremot är det ”lättare” att ta sig till månen. Filmaren George Méliès (1861-1938) gjorde år 1902 världens första science-fictionfilm ”Resan till månen”. 67 år senare blev det verklighet. Det är roligt att fantisera om att ta sig till jordens medelpunkt! Och tänk om det blir verklighet i framtiden!

Vecka 45 Levande ljus och vatten

Många av oss besökte nog i helgen en kyrkogård för att minnas anhöriga som gått bort. Det är en alldeles särskild känsla på kyrkogårdarna med levande ljus i novemberkvällen. Samtalen som förs är ofta lågmälda och förstående. Det känns också lite grand som om vi tillsammans upplever det som vi alla har gemensamt, att vi någon gång måste lämna livet. Hur livet uppstått på jorden vet väl ingen riktigt men teorierna är många. Religionerna har sina svar, oftast mytologiska, medan vetenskapen har sina svar. Filosofen Thales (ofta kallad filosofins fader) menade att allt började med vatten. När jag nu helgen gick omkring på St Jörgens kyrkogård här i Varberg och såg vattentornet och ljusen på gravarna tänkte jag att detta är två symboler för livets början och dess slut.

Bilden på vattentornet och gravarna ser ni på min facebooksida, Lars Danielsson