Vecka 13 Var verksam
Albert Camus (1913-1960) fransk filosof skriver om en man som vunnit hela världen och ägde allt som går att äga. Nu sitter mannen under ett träd men plågas av tanken vart han ska gå om han reser sig upp eller vad han ska göra om han sitter kvar. Han har inget att kämpa för längre och därför känns tillvaron meningslös. Att ge bort något av allt han äger kan han inte för han är inte generös. Camus tanke med exemplet är nog att ingen av oss kommer någonsin att hamna i mannens situation. Det ska ses som en ganska originell filosofisk uppmaning till oss att inte stelna till i overksamhet utan istället vara nyfikna och generösa.

Vecka 12 Qua vadis?
Ett bevingat latinskt uttryck som betyder ”Vart går du?”. Det kan tolkas som vart är du på väg i ditt liv just nu? Men det vet du säkert bäst själv! Skalden George Stiernhielm (1598-1672) skrev ett epos som heter Hercules. Huvudpersonen är en ung adelsman som ska välja en av två vägar att gå i livet. Vid den ena vägen står Fru Lusta och vill locka in Hercules på den lustfyllda vägen. Vid sin sida har hon döttrarna Lättja, Fjättja och Kjättja och sonen Rus. De tycker att Hercules ska ägna sitt liv åt ”sköna kvinnfolk, lustige bröder, spel och sång, gott vin, mjuk säng och kräslige rätter”. Utan tvekan ett frestande sätt att leva! Vid den andra vägen står Fru Dygd och vill att Hercules går den väg hon står för där Hercules kan lära sig mycket nyttigt och göra gott. Hon varnar för att gå den lustfyllda vägen. Den man som har gått den vägen saknar dygd och blir som ett smutsigt djur när han blir gammal. Eposet kan man med behållning läsa än idag!

Vecka 11 Tiden och torget
Tiden har nog alltid intresserat oss. Rent praktiskt är tiden bra, t ex när vi ska åka tåg så vet vi vilken tid tåget avgår och när det ankommer (i alla fall i de flesta fall). Blir vi bortbjudna så vet vi vilken tid vi ska komma, så att vi inte kommer just när värdparet städar och plockar undan en massa saker för att det ska se snyggt ut. Långa historiska perioder får tidsnamn, t ex medeltiden. Tiden kan också stressa oss, vi vet att vi ska vara på ett ställe vid en viss tid, men ska vi hinna dit? Lugnande kan någon säga, -ta dig tid, låt det ta den tid det tar. Tiden har vi ju kolla på eftersom vi nästan alla har armbandsur eller mobiltelefon som visar tiden. Filosofen Sokrates gick nästan dagligen omkring på torget i Aten. Ingen hade någon klocka, men ändå visste man på ett ungefär när klockan var 12 på dagen för då var torgets larm som starkast. Det betyder att då pratade folk högre än tidigare på dagen och torgförsäljarnas lockrop blev allt intensivare.

Vecka 10 kaffe
I ett samhälle är det viktigt att man har något att samla omkring som stärker gemenskapen. I slutet av 1800-talet var det fackföreningar, nykterhetsloger och frikyrkor som blev samlingspunkter för många. Man kände att man kämpade för; Bättre arbetsvillkor, nykterhet och tron på Gud i vardera sammanhang. På 70-talet var det för/emot kärnkraft som samlade folk till stora möten. På 90-talet samlades man runt för/emot EU. Jag är säker på att 95% av alla möten avlutades med kaffe. Kommer det folk och hälsar på hemma eller man blir bortbjuden så kan man vara säker på att det kommer att serveras kaffe. Denna dryck är som olja som smörjer samvaron mellan människor i stora såväl som mindre sammanhang. Bilden är från Café Majestic i staden Porto i Portugal.
