Veckans filosofiska tanke

Vecka 21 Himlen

I veckan firas Kristi Himmelsfärd till minne av att Jesus for upp till himlen. Det är en fantasieggande händelse som speglar den antika synen på tillvaron där jorden är platt och ovan där finns himlen. På den tiden var det lätt att inse att Jesus kommit fram till himlen. Nu vet vi att jorden är rund och universum har en utsträckning på flera miljarder ljusår. Även om Jesus for iväg med ljusets hastighet skulle han nu bara var ungefär 2000 ljusår bort, vilket knappast är något alls i jämförelse med universums storlek. Den ofrånkomliga frågan blir -Vad är himlen och var finns den? Svaret är nog att ingen vet och därför är berättelsen om Jesú himmelsfärd så intressant att fundera på.

Vecka 20 Uppåt

Alla blommor strävar mot ljuset. När den första vårvärmen kommer så väcks de och börja sin ”resa” uppåt. Så har det varit i alla tider och så kommer det att förbli. Jag tror att det gäller för oss människor också. När den första vårvärmen kommer så sitter vi gärna i söderläge och låter solen värma oss. På sommaren fylls våra stränder med människor som njuter. En del antika filosofer går ett steg längre och menar att våra själar strävar uppåt mot en inre sol. Lite grand av livets konst är att känna just den värmen för då slår vi ut i full blom och våra liv blir harmoniska.

Vecka 19 Vibrationer

Nu kan vi nog säga att våren närmar sig sin höjdpunkt. Går vi ut i skogen så hör vi fåglarna, andas vi in så känner vi alla vårens dofter och tittar vi oss runt omkring ser vi de skira färgerna på blommorna och träden. Allt detta gläder oss och våra själar blir stämda i renaste dur. Jag tänker på den grekiske filosofen Aristoteles (384-322 f Kr) som funderade kring själarnas natur. Han menade att växter har själar, men av mycket enkelt slag. Det enda de förmår är att förstå hur de med rötterna ska suga upp näringen ur marken. Människans själ är betydligt mer komplicerad. Jag tror att växternas själar nu i vårens tid vibrerar av förnöjsamhet och våra själar känner dessa vibrationer, tar dem till sig och så uppstår en förunderlig harmoni med naturen.

Vecka 18 Elden och maskinen

Elden har alltid dragit vår uppmärksamhet till sig! Vi känner att den är ett element att fascineras och skrämmas av. Jag tror vi känner, när vi är nära elden, att vi får kontakt med urmänniskan i oss. Vi minns kanske svagt, när vi på stenåldern satt runt elden i våra grottor, värmde oss och berättade historier för varandra. Kanske är det därifrån sagan om fågeln Fenix kommer. Han som bränner sig på ett bål. När det har brunnit ut och bara aska återstår uppstår han ung och stark och påbörjar ett nytt liv. Han blir som en symbol för odödlighet. Långt senare uppfanns ångmaskinen och utan elden vore den ju ingenting. Jag tror att den lade grunden till industrialismen, vårt moderna samhälle och tack vare ångloket våra järnvägar. När jag, som idag körde min ångmaskin kom dessa tankar till mig.