Veckans filosofiska tanke

Vecka 11 Tiden och torget

Tiden har nog alltid intresserat oss. Rent praktiskt är tiden bra, t ex när vi ska åka tåg så vet vi vilken tid tåget avgår och när det ankommer (i alla fall i de flesta fall). Blir vi bortbjudna så vet vi vilken tid vi ska komma, så att vi inte kommer just när värdparet städar och plockar undan en massa saker för att det ska se snyggt ut. Långa historiska perioder får tidsnamn, t ex medeltiden. Tiden kan också stressa oss, vi vet att vi ska vara på ett ställe vid en viss tid, men ska vi hinna dit? Lugnande kan någon säga, -ta dig tid, låt det ta den tid det tar. Tiden har vi ju kolla på eftersom vi nästan alla har armbandsur eller mobiltelefon som visar tiden. Filosofen Sokrates gick nästan dagligen omkring på torget i Aten. Ingen hade någon klocka, men ändå visste man på ett ungefär när klockan var 12 på dagen för då var torgets larm som starkast. Det betyder att då pratade folk högre än tidigare på dagen och torgförsäljarnas lockrop blev allt intensivare.

Vecka 10 kaffe

I ett samhälle är det viktigt att man har något att samla omkring som stärker gemenskapen. I slutet av 1800-talet var det fackföreningar, nykterhetsloger och frikyrkor som blev samlingspunkter för många. Man kände att man kämpade för; Bättre arbetsvillkor, nykterhet och tron på Gud i vardera sammanhang. På 70-talet var det för/emot kärnkraft som samlade folk till stora möten. På 90-talet samlades man runt för/emot EU. Jag är säker på att 95% av alla möten avlutades med kaffe. Kommer det folk och hälsar på hemma eller man blir bortbjuden så kan man vara säker på att det kommer att serveras kaffe. Denna dryck är som olja som smörjer samvaron mellan människor i stora såväl som mindre sammanhang. Bilden är från Café Majestic i staden Porto i Portugal.

Vecka 9 Is och värme

Dessa tre stenar har fått solljus på sig och därmed blivit uppvärmda. Därför sticker de upp lite grand och värmer upp isen runt omkring så den blir lite tunnare och man anar vattnet. Stenarna kan ses som en symbol för de fantastiska människor som har inre värme och ljus som lindrar kylan och trögheten hos många och gör tillvaron mer behaglig och varm.

Vecka 8 rätt – fel

Filosofen Platon funderade över hur man kan avgöra vad som är rätt eller fel. Förmodligen en lika viktig fråga då som nu. Platon menade att om en enskild människa hävdar något är inte chansen så stor att hen har rätt, men den kan finnas och då är det en styrka att som enskild människa våga hävda sig mot den stora hopen! Fast om många har kommit fram till samma sak så är det nog rätt, fast inte helt säkert. Men det skapar ju trygghet och skön gemenskap att i en jättestor grupp samlas runt samma sanning. Det gäller speciellt i religiösa och politiska sammanhang. Men det kan vara så att någon eller några i gruppen innerst inne inte tror på den sanning gruppen försvarar. Men man tiger för att inte gå miste om gemenskapen. Bilden på miniatyrmänniskorna får visa hur någon lämnar gemenskapen för att gå sin egen väg.

Vecka 7 Hjärta

Vid jul används en sådan här form för att få pepparkakor att se ut som hjärtan. Jag är säker på att vi nästan alla någon gång har bakat pepparkakor och har använt en sådan. Äter vi pepparkakor så blir vi snälla, sägs det. Är de dessutom formade som hjärtan blir vi kanske hjärtligt snälla.Om vi ska ta detta till en något högre nivå och fråga oss om det finns någon form för att tillvaron ska bli behaglig för oss, så föreslår jag att vi ,var och en, så gott vi kan följer den nederländske filosofen Baruch Spinozas valspråk: ”Var glad och gör gott”.