Veckans filosofiska tanke

Vecka 17 De fyra elementen

Många har nog ibland funderat över vad allt egentligen ytterst består av. Vi är alla omgivna av saker, ting, växter, djur, människor m.m. Har allt detta något gemensamt? Naturligtvis har ett flertal filosofer ända sedan antiken tänkt och uppställt hypoteser. Jag tror det är nyfikenheten på alltet som har drivit dem till att försöka få fram en hållbar världsbild. Man tänkte sig att de fyra elementen jord, luft, eld och vatten var de som i rätt ”blandning” var det som låg till grund för allt. Tankarna fångades också upp av mystiken där jord blev kraft, elden energi, luften makt och vattnet liv. Världen skulle inte finnas utan de här elementen, innerst inne vet vi det. Därför tror jag vi tycker om att se på eldar, (tyvärr blir det kanske inte så många valborgseldar i år) betrakta välskött åkerjord, njuta av blå himmel och titta ut över havet. -Och nu i vårens tid se hur vacker naturen är.

Vecka 16 Enkelhet

När jag tänker på Charlie Chaplin så slår det mig under vilka enkla former han gjorde sina filmer. Första tiden med en handvevad kamera, inget ljud och inga avancerade belysningar. Ändå håller hans filmer än idag och man skrattar hjärtligt åt dem, även om man sett dem flera gånger. Inte nog med att de är komiska på hög nivå, de har dessutom ett humanistiskt budskap. Oftast är filmerna ett försvar för den enkla och fattiga människans kamp om ett värdigt liv, trots att Chaplin ofta jagas av polisen. Jag tänker på dagens filmer som kostar massor med pengar och har många digitala effekter. Trots det når de, i mitt tycke, inte upp till Chaplins filmer. ”Less is more” tycker jag passar bra som etikett på hans filmer. På tal om etikett; Kolla vad det står på Beatlesskivan ”Help”. Beatles har inte gjort denna plattan. Jag har sjungit in den själv. Etiketten fanns med i skämttidningen Mad på 60-talet. Jag tror alla kan sjunga eller nynna med i låten Help. Jag tänker ibland på de melodier som de senaste åren vunnit Eurovisionsschlagern. Kan någon sjunga dem? Det är inte så lätt för de är så inbäddade i ljus, glitter, körer m.m. Tanken var väl från början att den låt som vann skulle alla i Europa gå och småsjunga, vissla eller nynna på. Kanske är det dags för ”Less is more” där också. Jag avslutar med ett aktuellt exempel på ”Less is more” GLAD PÅSK!

Vecka 15 Påsk

Nu är det Stilla Veckan. Tanken var från början att man skulle stilla sig och tänka på Jesus och hans väg till korset. Till för ungf 50 år sedan fick det inte förekomma dans eller bio under veckan. En och annan, kanske många, tyckte nog det var en svår vecka. När Påskafton kom så kunde man ”släppa loss” med smällare, raketer, påskbrasor m.m. Jag tror glädjen berodde på att så mycket varit förbjudet under veckan. Jag tycker det visar på de effekter som motsatser kan leda till. Den antike filosofen Herakleitos prisade kriget för det ledde till att freden blev en ljuvlig upplevelse! Lars Ahlin beskriver i sin fina novell ”Kommer hem och är snäll” hur ett svårt gräl mellan makar leder till försoning. Utan grälet hade inte den kärleksfulla försoningen varit möjlig. Jag bifogar en bild på min favoritleksak, Mr Swanson. Här har jag fyllt den med ägg och kycklingar. Att man äter ägg vid påsk beror på att hönorna känner av att våren kommer, då värper de mer, naturen vaknar och Jesus blir levande igen.

Vecka 14 På vägen

Här ser ni en av vägarna i Brunnsbergsskogen. Det är vår i luften, fåglarna sjunger och träden börjar blomma. När jag, för några år sedan, tog bilden var det ingen på vägen men kort efteråt kom en man med sin hund. Jag bytte några ord med honom. Därefter kom det några ungdomar cyklande. Hade jag stått kvar hade jag nog fått se många personer komma på vägen. Om jag tittat upp i skyn så hade jag inte sett någon alls, möjligtvis hört. Det finns en historia om filosofen Thales (645-545 f Kr). Han ramlade i en vattenpöl och slog sig för att han gick och tittade upp i himlen och glömde vägen han gick på. Denna korta historia brukar man säga betyder att vi ska vara realistiska och se var vi går för att kunna uppskatta de möten vi får. Att planlöst titta upp i skyn och fantisera hindrar oss från många trevliga möten och upplevelser.