Veckans filosofiska tanke

Vecka 36

Den grekiske filosofen Thales (ca 550 f Kr) är känd för att han menade att allt har sitt ursprung från vatten. Det berättas om honom att han är ute och går en stjärnklar natt. Han njuter av de tindrande stjärnorna. Han är så inne i detta att han inte ser en vattenpöl så han ramlar pladask i den. Just då kommer en liten flicka fram och säger till honom att sådana är ni filosofer. Ni tittar upp mot stjärnorna och glömmer att se var ni går. Olika tolkningar finns av historien. Jag tycker man kan tolka den så här. Stjärnhimlen är våra drömmar och önskningar och jorden är det som är verkligt och konkret. Båda är lika viktiga för oss. Att bara ägna sig åt drömmar och önsketänkande är lika ofruktbart som att bara ägna sig år det som är verkligt. Jag tror att det som är bäst för oss är att våra drömmar och verkligheten får leva sida vid sida.

Vecka 35 Del av helhet

Om man ser en liten del av något bekant, så räcker det oftast för att man ska kunna förstå vad helheten är. Förutsatt att man sett och vet vad helheten är, i detta fallet Varbergs Fästning. En gammal religiös historia från Indien handlar om fyra personer som garanterat aldrig sett en elefant. Man binder för deras ögon och leder in dem i ett rum där det står en levande elefant. En av personerna får tag i en av elefantens betar, en snabeln, en örat och en foten. När de kommer ut från rummet och bindlarna tas bort ombeds de beskriva vad en elefant är. Den som fått tag i beten sa att elefanten är ett hårt och böjt djur, den som fått känna på snabeln sa att en elefant är som ett rör som det kommer luft ur, den som känt örat sa att en elefant är något platt och ganska mjukt och den som som känt på foten sa att en elefant är som en trästock. Historien slutar med att de fyra blev ovänner för resten av livet eftersom var och av dem var övertygad om sin upplevelse av elefanten. En tolkning är att man ska vara försiktig när någon är helt övertygad om sin tro, därför att ingen har någonsin sett hur allt i tillvaron hänger samman, möjligtvis bara sett eller känt en liten del av den.

Vecka 34 Definitioner
Om någon skulle fråga mig hur Varbergs Fästning ser ut en ganska blåsig dag i augusti, så kan jag visa denna bild, som just är tagen en augustidag för ett antal år sedan. Om någon skulle fråga mig vad är en cykel är så kan jag ta fram min ur förrådet och säga att detta är en cykel. Frågar någon vad en katt är så kan jag hämta min katt och säga att detta är en katt. Varbergs Fästning, en cykel och en katt är exempel på vad man kallar demonstrativa definitioner, vilket betyder att man kan visa upp det objekt som efterfrågas. Detta går ju inte med allt. T ex om någon frågar vad är första världskriget så kan man ju inte visa upp det. Istället får man beskriva och berätta vad det var för något. Fast man kan ju inte vara säker på att den som man berättar för förstår eller ens att man själv har förstått. När religiösa företrädare talar om gud så kan de ju inte gå till förråd och hämta gud och säga att detta är gud. Inte heller kan de vara säkra på att deras åhörare uppfattar gud som de gör, hur övertygade de än är. Slutsatsen blir att det är väldigt svårt att definiera och tala om sådant som inte konkret går att visa upp.

Vecka 33 Rosor

I Societetsparken finns en vacker rosengård. Rosen på bilden heter Victor Borge, förmodligen efter den danske pianisten. Rosor förknippar vi gärna med romantik som nog beror på deras skönhet och doft. -Fast det är inte så många nya rossorter som har doft. De gamla sorterna doftar desto mer. Romantiken är en riktning inom litteraturen som utmärks av en längtan tillbaka i tiden och rummet, ibland med ett inslag av vemod. Kanske längtar vi ibland till vår barndom när livet var enklare, till vår första ljuva kärlek, eller till platser vi besökt men aldrig glömmer. Att vara bland vackra rosor, att för några ögonblick sluta ögonen och i tanken bege sig till de ljusa stunder vi har upplevt är en form av romantik. Dessa stunder ger krafter att möta nuet och vardagen.