Veckans filosofiska tanke

Vecka 16 Självbetraktelser

Här en bild som jag tog på mig själv i en spegel någon gång i mitten på 70-talet. Då ansågs det smått egoistiskt att ta sådana här bilder men idag är det mycket vanligt. Jag ser ofta folk stå med sina mobiler och ta s.k. selfies på sig själva. Ni som läser detta har nog gjort det ofta, tittat en stund på bilden och konstaterat att så här ser jag ut just nu. Den romerske kejsaren Marcus Aurelius skrev ner sina filosofiska tankar i boken ”Självbetraktelser”. Hade han levt idag hade han nog lagt ut en bild på sig själv och sina tankar på Instagram. Hans bok är fylld av kloka insikter om livet. Han räknas in i den filosofiska riktning som kallas Stoicismen. Där betonas att varje människa har fått sitt öde bestämt och det ska följas. Gör man det följer man ”naturens väg” som han kallar det och då besparas man en massa ”bekymmer och strider, hänsyn och oärligheter av alla slag”. När jag ser på TV-nyheterna så tänker jag att det vore bra om många började följa ”naturens väg”. Marcus Aurelius levde mellan 121-180 e.Kr. Som en kuriositet kan jag nämna att han var född 26 april, samma datum är jag född på.

Vecka 15 Drömmar

När jag var liten fick jag en meccanobyggsats i trä. Det var roligt att leka med den och jag kunde bygga än det ena än det andra. Dessa stavar är det enda som återstår av byggsatsen. Jag hade så klart drömmar om allt jag skulle kunna bygga, en del blev verklighet medan annat fick förbli drömmar. Nu vidgar vi resonemanget; Ibland säger man att tidigare generationer inte ens kunde drömma om hur vi har det nu. Varmvatten från kranarna,, bilar i garagen, kylskåp fyllda med mat, telefoner så vi kan se den vi pratar med, klädskåp som svämmar över av kläder, datorer så vi kan se vad som händer i världen i realtid och mycket mycket mer! Skulle de som levde på 1800-talet besöka oss, om så bara för en timme, skulle de nog inte tro vad de får se och höra. Om vi som lever nu skulle komma tillbaka om några hundra år, vad skulle vi då få skåda? Kanske att urgamla drömmar blivit verklighet. Man har lyckats konstruera evighetsmaskinen så alla energiproblem är lösta, luften och naturen är 100% ren. Alkemisternas gamla dröm att framställa guld har blivit verklighet. Man tar några gamla rostiga spikar, lägger dem i vatten och tillsätter ett pulver och efter ett par dagar har spikarna blivit 24 karat rent guld. Detta har fått till följd att guld helt har tappat sitt värde och att vara rik har helt förlorat sin betydelse.

Vecka 14 Problem

I påsktider spelar ägg en stor roll i firandet. De sägs symbolisera Jesu uppståndelse. Det är ju den vi firar påsk för. Så långt är det inga problem för mig. Men frågan om vem/vad som kom först, hönan eller ägget tycker jag är svår. Kanske finns det någon vetenskaplig förklaring till det fast jag aldrig har sett någon. Vi kan ju inte tänka oss ett ägg utan en höna eller en höna utan ägg. Det blir en motsägelse som vi nog får leva med. Ett annat problem som rör den religiösa sfären är teodicéproblemet. Det gäller frågan om Gud. Har han 100% makt över allt som sker och är han 100% god? Hur kan det då komma sig att det finns ondska i världen? I så fall har Gud inte all makt och/eller är han inte helt igenom god. Jag tror inte det finns något bra svar på den frågan hur intressant den än är. Så det blir väl till att hoppa över frågan, lyfta på hatten, gå vidare och varje morgon äta sitt frukostägg.

Vecka 13 Trumslagaren

Igår började Stilla Veckan. Den är tänkt att vara en förberedelse inför påskhelgen. Jag tycker det är fint att en av årets alla veckor har fått ett eget namn. Dessutom har varje dag ett namn: Palmsöndag, blåmåndag, vita tisdag, dymmelonsdag, skärtorsdag, långfredag och påskafton. Jag tror att för de flesta passerar dessa dagar obemärkta. Men det är en vacker tanke att en vecka ska vara stilla och lugn. Den blir som en kontrast till alla de andra veckorna. Man säger att tempot i samhället ökar och många känner av det. Jag tänker mig att det finns en osynlig trumslagare som anger takten och för varje år slår hen allt snabbare på sin trumma. Antingen vi vill eller inte så påverkar den allt snabbare rytmen oss. Som en protest mot detta kan vi ta det extra lugnt nu i Stilla Veckan.