Veckans filosofiska tanke

Vecka 52 Kontraster

Nu tänder vi det fjärde adventsljuset för att nu är det jul! Den firas, som vi alla vet, för att Jesus föddes i ett stall i Betlehem. Den som föds i ett stall och har fattiga föräldrar har kanske inte de bästa förutsättningarna för att bli något stort här i livet. Ingen kunde väl tänka sig att den fattige pojken Jesus skulle bli upphovet till Kristendomen, en av världsreligionerna. Fattig pojke – grundare av en världsreligion. Det kan vi kalla en stor kontrast. Även julen är kontrastrik. Julbord där ingenting saknas av vare sig mat eller dryck att jämföra med vår annars så vardagliga kost. Vi är ovanligt generösa med att ge presenter, vilket de flesta av oss inte är i vanliga fall. Kyrkorna är fyllda till sista bänk för att många vill lyssna på de traditionella julsångerna. Annars är det inte fullsatt i kyrkorna. När julen är över och granen är utkastad blir det som vanligt igen, alltså en kontrast. Jag tycker att kontraster gör att livet inte står stilla utan hela tiden rör sig framåt.

Vecka 51 Tretal

Nu är tre adventsljus tända. Med tretalet är det något speciellt. Går vi på auktion och bjuder på något som vi gärna vill ha så är det spännande när utroparen säger: Första, andra och tredje. På det tredje kommer slaget och har vi tur får vi det som vi bjöd på. Bockarna Bruse är tre stycken, en liten, en mellan och en stor. Kalle Anka har tre brorsöner: Knatte, Fnatte och Tjatte. Gick lagt vi på dans på 60-talet så mot slutet av kvällen var det Första damernas dans, sedan andra och tredje. I kristendomen är tretalet grunden: Gud, Jesus och Den Helige Anden. I filosofin är det tre stora antika filosofer som kommer på rad efter varandra och som har betytt mycket: Sokrates, Platon och Aristoteles. Så det är något speciellt med tretalet, något att tänka på nu då det tredje adventsljuset är tänt.

Vecka 50 Äventyr

Söndag 8 december är det andra advent. Ordet advent betyder ju som ni vet ankomst. Det är Jesusbarnets ankomst/födelse i Betlehem som vi väntar på. Ordet advent är besläktat med ordet Adventure,(orden är latinska) som på engelska betyder äventyr. Jag tänker på den tyske filosofen Arthur Schopenhauer (1788-1860) som anses vara en mycket pessimistisk filosof. Han ansåg att livet är trist och det beror bl a på att den ena dagen blir den andra lik och det är ytterst ovanligt att något nytt inträffar. Detta leder till livsleda som bara blir värre med åren. Då tänker jag att vi kan låta adventstiden leda till att vi gör äventyrliga saker och får uppleva hur fint och omväxlande livet kan bli om vi inte låter den ena dagen vara den andra lik. Titta på gossen på min Facebooksida. Han är säkert på väg mot äventyr!

Vecka 49 Advent

Ni som kommit hit från min FB sida kan andas ut! Det första ljuset är tänt. Precis som ni förväntar er. Men varför brinner det inte framför Varbergs Fästning på FB sidan? Därför att jag vill visa att allting inte alltid är som man förväntar sig att det skall vara. Det gäller så klart mycket mer än bara adventsljus! Sokrates som flyttade in till Aten från landsbygden förväntade sig inte att bli en världsberömd filosof. Martin Luther om var en förrymd munk förväntade sig inte att han skulle skapa en ny riktning inom kristendomen: protestantismen. Selma Lagerlöf förväntade sig inte, då hon var lärarinna l Landskrona, att hon skulle få Nobelpriset i litteratur. Jag tror att för var och en av oss så väntar trevliga upplevelser som vi just inte inte förväntar oss. När de slår in blir det som om adventsljuset tänds!